در حال بارگذاری

نقش خانواده در سلامت روان فرزندان چيست ؟

خانواده از مهمترين عوامل مؤثر در رشد همه جانبه كودک است. تأثير خانواده بر كودک بدون مقدمه با قدرت فراگيری خاصی آغاز و در سراسر زندگی فرد آشكار ميشود. تأثير روابط صحيح بين والدين و فرزندان و اهميت آن بر هيچ كس پوشيده نيست زيرا كودكان دارای خصوصيت “اخلاق ديگر پيرو” هستند .يعنی با چشم بسته رفتار والدين خود را تقليد ميكنند و به همين علت علمای تعليم وتربيت همگی بر اين باورند كه نقش والدين در شكل گيری شخصيت كودكان غيرقابل انكار و از مهمترين عوامل در
تامين بهداشت روان كودكان است. نظريات روانكاوی نيز بر اهميت اثرگذاری تجارب اوليه و روابط كودك و والدين بر رفتارها و نگرش کودک تاكيد دارد و نظريه پردازان در يادگيری اجتماعی نيز به تطول يادگيری درخانواده اهميت ميدهند و از اين دريچه به مفهوم خانواده مينگرند و بر ميزان اثرگذاری پدر و مادر بر كودک ونقش آنها در تأمين سلامت روان تاكيد ميكنند.

ويژگيهای يک خانواده خوب

  • فرزندان در خانواده مورد پذيرش و كانون عشق و توجه بوده خود نيز از آن آگاه باشند.
  • فرزندان از آزادی متناسب با سن و نيازهای خود در چارچوب ضوابط اخلاقی و تربيتی متعادل برخوردار باشند.
  • به آنان متناسب با سن و تواناييهايشان مسئوليت داده شود.
  • آنچه را كه احساس ميكنند بدون ترس و واهمه برای پدر و مادر خود بيان كنند.
  • بتوانند افكار خود را با والدين در ميان گذاشته، از تجربه ، تبادل نظر و فكر آنها بهره مند شوند.
  • اشتباه ها و خطاهای آنان، بدون تنبيه بدنی، تمسخر و ايجاد سرافكندگی اصلاح و بهبود يابد.
  • حس تعامل ، همدلی و تعاون در محيط گرم و صميمی خانواده به آنها منتقل شود.
  • بيشتر به موفقيتها و پيشرفتهای فرزندان تكيه شود تا به شكستها و خطاها

در صورتی كه والدين حداقل دو نكته را در برقراری ارتباط با فرزندان خود مورد توجه قرار دهند به تأمين بهداشت روانی آنان كمك کرده اند:

يكی وجود “احترام” در روابط است و منظور از آن رفتاری است كه احساس ارزشمندی رضايت و خشنودی را در طرف مقابل ايجاد كند

و ديگری وجود احساس “ تفاهم وهمدلی” ميباشد.

نخست بايد اين احساس درك و تفاهم بين والدين و فرزندان ايجاد شود تا پس از آن راهنمايی، آموزش، پند و اندرزو... اثربخش باشد. به طور كلی بايد گفت: احساسات بخشی از خصوصيات وجودی ما را تشكيل ميدهند. ما ميتوانيم زمان و نحوه بروز آنها را خودمان تعيين كنيم به شرط آنكه از وجودشان آگاه باشيم و برای كودكان مهم است كه بدانند چه احساسی دارند تا از تجمع احساسات ناشناخته و بهم ريخته در درونشان كاسته شود. والدين با انعكاس عواطف و احساسات فرزندان همان گونه كه هستند ونه آن گونه كه خودشان تفسير ميكنند باعث ميشوند تا خود آنها به صورتی مبتكرانه در صدد تغيير، اصلاح و بهبود خويش برآيند.

نوع نگرش والدين چه تاثيري در سلامت روان فرزندان دارد ؟

چگونگی رابطه والدين با كودكان به نگرش آنها بستگی دارد. بسياری از نگرشهای والدين حتی پيش از تولد كودك شكل گرفته است و برخی ديگر نيز بر اساس خواسته هايی كه از فرزندان خود دارند شكل ميگيرند. ولی در كل نگرش والدين بر اثر ارزشهاي فرهنگي، الگوهای شخصيتی والدين و استنباط آنان از مفهوم نقش پدر و مادر ايجاد ميشود. بر اين اساس نوع روابط آنها با فرزندانشان و تعليم و تربيتشان به صورتهای:

“ محدوديت بيش از حد”،

“آسان گيري بيش از حد”

و “ تسليم كامل در برابر آنها “،

“ مستبد و خودرای بودن “،

“ تبعيض قائل شدن “

و يا در والدين پذيرنده و محبت كننده ظاهر ميشود و اين واكنشها همگي متاثر از نوع نگرش آنهاست.

نقش برنامه درسی در موفقيت دانش آموزان

والدين گرامی با توجه به مطالعات انجام شده به جرأت می توان گفت: داشتن برنامه مطالعه مستمر نقش مهمی در موفقيت دانش آموزان دارد و امسال بر آن شديم تا در اوايل مهر ماه برنامه مطالعاتي پيشنهادی به فرزند شما ارائه دهيم. تا بر اساس آن يا الگوی مشابه فعاليت خود را شروع نمايد.

- (برنامه درسی روزانه را در اینجا مشاهده کنید) -

با توجه به تخصصی بودن دروس بايستی از هم اکنون با جديت و تلاش روزانه زمينه موفقيت خود را فراهم نمايند. لذا از شما خانواده گرامی تقاضامند است که با همراهی و همدلی فرزندان خويش زمينه ای مناسب برای آنها فراهم نموده تا حلاوت پيروزی و موفقيت را بچشند.

 

مهرماه 1401 - سعادت بخش